http://www.garfur.dk    
Forside
Forside - Vedligeholdelse - Informationer om teak

Informationer om teak

1. Hvad er de typiske egenskaber ved teak?

Teaktræ (Tectona Grandis) vokser især i Asien og Sydamerika. Det er den fedeste af alle tropiske træsorter fordi det indeholder meget olie. Teaktræ er blødt og kalkrigt. Kort og godt; vi taler om en meget holdbar træsort.

 

2. Hvad sker der, når teaktræ står ude?

Sol, vejr og vind kan påvirke teaktræets udseende på tre måder.

Teaktræ får en vejrgrå farve på grund af reaktionen mellem ilt og sollys (UV) og det kalkrige teaktræ.
Snavs og fugt falder ned på træet og lukkes inde i overfladen.
Ved møbler, der bliver vejrgrå opstår der risiko for, at der i det øverste lag opstår små revner på grund af udtørring.
Hvis du vil bevare møblernes farve og ikke ønsker, at træet bliver vejrgråt, kan du forsinke processen ved at behandle møblerne med en teakolie eller en teaksealer med UV-filter.

Snavs og fugt afvises bedre, når man bruger en teakolie eller en teaksealer, så risikoen for (sorte) anslag bliver betydeligt mindre.

Træ arbejder altid! Tænk f.eks. på havesveller eller træ til læhegn. Hvis det er pragtfuldt, solrigt vejr kan der opstå revner pga. udtørring, der for det meste lukkes, når det regner. Præcis det samme gælder for teaktræ; i regnvejr vil eventuelle revner igen trække sig sammen.

 

Hvis du foretrækker den vejrgrå farve frem for at bevare møblernes farve, kan man ikke gøre meget ved udtørring og forurening af træet. Det kan kun undgås ved at bruge en teaksealer, der er baseret på teaktræets naturlige grundstof. Spørg i butikken, hvilke produkter der kan anbefales hertil.

 

3. Bliver alle typer teaktræ vejrgrå?

Kun teaktræ fra træer over tres år bliver vejrgrå. I fagterminologi kaldes det for “gammelt” teak. Dette teaktræ holder i gennemsnit sådan ca. 30 til 40 år. “Ungt” teak bliver hurtigere sort end vejrgråt og vil også meget hurtigere blive snavset pga. algevækst og svampesporer. “Gammelt” teak er kvalitetsmæssigt meget bedre end “ungt” teak og er derved også dyrere.

 

4. Hvad kan du bedst rengøre teak med?

For at få den bedste behandling har man brug for to produkter: et til rengøring og fjernelse af grønne anslag, snavs, svampesporer, vand-, vin- og fedtpletter og derefter et produkt til opklaring af den naturlige overflade, og der forebygger, at træet bliver dårligt.

 

5. Kan teak gøres rent med soda eller brun sæbe?

Soda eller salt renser godt og med lunkent vand forbliver træet vejrgråt. Snavs, der er trængt dybt ind, svampesporer, den grå film og alle de øvrige pletter kan dog ikke fjernes 100% med salt eller soda. Dertil har man brug for et rengøringsmiddel til teaktræ. Brug helst ikke brun sæbe. Den er nemlig fed og vil bare tiltrække mere snavs. Desuden tiltrækker det svamp, hvorved teaktræet hurtigere bliver snavset.

 

6. Hvad må du absolut ikke bruge på teak?

Det frarådes absolut at bruge en højtryksspuler. Hermed sprøjtes de blødere dele af træet væk og møblerne bliver riflede.

Så er de uopretteligt beskadigede!

 

7. Hvordan bruger jeg teakolie eller teaksealer?

Begge produkter sørger for, at træet ikke udtørrer. Desuden vil møblerne tørre hurtigere efter en regnbyge. Styrken ved en god teakolie eller teaksealer er, at den kan påføres i rigelige mængder uden at møblerne bliver overmættede og begynder at svede i solskinsvejr (det fremmer ikke træets naturlige sammensætning og holdbarhed). Brug aldrig teakolie på udendørsmøbler, der er beregnet til indendørs møbler eller en teakolie, der er baseret på linolie, da det kan give møblerne en sort farve. En syntetisk teakolie med UV-filter eller en teaksealer med UV-filter på naturbasis (harpiks fra Tectona Grandis) tørrer hurtigt og giver generelt det bedste resultat.

 

8. Må teak lakeres eller bejdses?

Ved at lakere eller bejdse lukkes det øverste lag 100% af. Derved kan træet ikke ånde og risikoen for udtørring øges. Desuden vil der ret hurtig forekomme kalkringe under laklaget, der kun kan fjernes ved slibning. Det anbefales derfor ikke at lakere eller bejdse møbler, der står udenfor.

 

9. Skal møblerne tages ind om vinteren?

Teaktræsmøbler kan i princippet blive stående ude hele året. Det kan godt anbefales først at rengøre møblerne godt og/eller beskytte dem med en teakolie eller teaksealer før vinteren.

 

10. Hvor ofte skal teaktræsmøbler rengøres?

Mindst 2 gange om året. Det forebygger ældning og forfald. Så har du årelang fornøjelse af disse havemøbler.